Петропавлівська громада
Харківська область, Куп’янський район

МЕНШЕ СОЛІ В РАЦІОНІ –НИЖЧИЙ РИЗИК ІНСУЛЬТУ?

Дата: 29.10.2025 15:09
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

 

У Всесвітній день боротьби з інсультом дізнаємося, як споживання солі пов’язане з ризиком інсульту. Попри те, що інсульт вражає мозок, а не серце, він належить до серцево-судинних захворювань, адже виникає через проблеми з кровопостачанням (блокування або розрив кровоносної судини головного мозку).

Усе частіше інсульти трапляються серед молодого, працездатного населення. Чому так відбувається і як запобігти інсульту, пояснює експертка Лариса Міщенко,

завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Разом із нею розбираємося, що правда, а що — ні.

Чинник ризику інсульту, на який ми можемо впливати, — це артеріальна гіпертензія.

Правда. Підвищений артеріальний тиск є одним з факторів ризику інсульту, але його можна і треба контролювати.

Зменшення споживання солі — це простий і ефективний спосіб профілактики інсульту.

Правда. ВООЗ рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. Рекомендація ґрунтується на систематичному огляді досліджень ВООЗ, які показали, що зменшення споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, а отже — зменшити ризик інсульту.

Якщо є ризик інсульту, потрібно повністю відмовитись від солі.

Ні. Важливо поступово зменшувати споживання, але повна відмова не потрібна, оскільки організму потрібна невелика кількість натрію. Якщо у вас є серцево-судинні захворювання, поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас.

Зниження споживання солі до 5 грамів на добу може дорівнювати дії препарату, який знижує артеріальний тиск .

Правда. Такий ефект доведений у багатьох дослідженнях.

Більшість солі ми додаємо під час приготування їжі.

Ні. 75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.

Люди, які не мають підвищеного тиску, можуть споживати скільки завгодно солі.

Ні. Надлишок солі підвищує ризик гіпертензії навіть у здорових людей. У нормі натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.

Крім високого артеріального тиску, факторами ризику інсульту є малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих залежностей (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.

Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних