Кулінарні традиції Петропавлівської громади представлені на обласному конкурсі
Відділ дослідження нематеріальної культурної спадщини КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва" 2024 року виступив організатором ІІ Обласного конкурсу традиційних страв, випічки і напоїв Харківщини «СМАЧНОГО». Учасниця Наталя Гребенюк відтворила весільний рецепт своєї прабабусі, поширений у селі Піщане.
Наталія Олійник, провідна методистка відділу, розповіла про традицію, яку роками зберігали господині Петропавлівської громади. Ще донедавна, за мирних часів, в Піщаному випікали «різки» до весілля. Цю обрядову випічку, як і «шишки», дарували гостям в знак подяки за те, що вони прийшли розділити радість молодих.
«Весільні різки потрібно було зʼїдати свіжими, щоб кохання молодих не всохло!» – так розповідала Наталі Сергіївні Гребенюк, яка нині проживає у селі Бунакове Лозівської міської ради, її прабабуся, Надія Миколаївна Чумак (1892 – 1994 рр.). Саме цю обрядову випічку вона і подала на ІІ Обласний дистанційний конкурс традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «Смачного!» у 2024 році.
Отже, готуємо традиційну обрядову випічку «Весільні різки».
Складники:
Борошно – 1 кг Яйце – 3 шт. Цукор – 2 ст. л. Вода тепла – 200 мл Гілочка лози довжиною 50 – 70 см Опис традиції приготування. У ємність розбиваємо три яйця, додаємо дві столові ложки цукру, все ретельно перемішуємо та поступово додаємо 200 мілілітрів теплої кип’яченої води.
Вимішуємо тісто та даємо «відпочити» 10 – 15 хвилин. Готове тісто ділимо на невеличкі частинки. Із частинки тіста робимо жгутик, розкачуємо його та формуємо стьожку. З однієї сторони робимо невеликі надрізи ножем. На підготовлену та очищену від кори, а також помиту та висушену гілочку лози накручуємо стьожку порізаного тіста. Накручувати починаємо згори.
Тісто притискаємо до гілочки на початку та в кінці накручування. Готові різки кладемо в піч (духову шафу) для подальшого випікання. Випечені різки прикрашаємо цукерками, заздалегідь виготовленими штучними паперовими квітами.