Петропавлівська громада
Харківська область, Куп’янський район

Кулінарні традиції Петропавлівської громади представлені на обласному конкурсі

Дата: 06.02.2025 20:16
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

 

Відділ дослідження нематеріальної культурної спадщини КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва" 2024 року виступив організатором ІІ Обласного конкурсу традиційних страв, випічки і напоїв Харківщини «СМАЧНОГО». Учасниця Наталя Гребенюк відтворила весільний рецепт своєї прабабусі, поширений у селі Піщане.

 

 

Фото без описуНаталія Олійник, провідна методистка відділу, розповіла про традицію, яку роками зберігали господині Петропавлівської громади. Ще донедавна, за мирних часів, в Піщаному випікали «різки» до весілля. Цю обрядову випічку, як і «шишки», дарували гостям в знак подяки за те, що вони прийшли розділити радість молодих.

«Весільні різки потрібно було зʼїдати свіжими, щоб кохання молодих не всохло!» – так розповідала Наталі Сергіївні Гребенюк, яка нині проживає у селі Бунакове Лозівської міської ради, її прабабуся, Надія Миколаївна Чумак (1892 – 1994 рр.). Саме цю обрядову випічку вона і подала на ІІ Обласний дистанційний конкурс традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «Смачного!» у 2024 році.

Отже, готуємо традиційну обрядову випічку «Весільні різки».

Складники:

Борошно – 1 кг Яйце – 3 шт. Цукор – 2 ст. л. Вода тепла – 200 мл Гілочка лози довжиною 50 – 70 см Опис традиції приготування. У ємність розбиваємо три яйця, додаємо дві столові ложки цукру, все ретельно перемішуємо та поступово додаємо 200 мілілітрів теплої кип’яченої води.

Вимішуємо тісто та даємо «відпочити» 10 – 15 хвилин. Готове тісто ділимо на невеличкі частинки. Із частинки тіста робимо жгутик, розкачуємо його та формуємо стьожку. З однієї сторони робимо невеликі надрізи ножем. На підготовлену та очищену від кори, а також помиту та висушену гілочку лози накручуємо стьожку порізаного тіста. Накручувати починаємо згори.

Тісто притискаємо до гілочки на початку та в кінці накручування. Готові різки кладемо в піч (духову шафу) для подальшого випікання. Випечені різки прикрашаємо цукерками, заздалегідь виготовленими штучними паперовими квітами.

Відео


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних